International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS) is an internationally recognized multidisciplinary scientific journal. It aims to showcase a wide range of scientific publications in the field of sports sciences from all over the world and provide an open view of the results of research and an opportunity to deepen knowledge in the field of sports and health sciences for the disabled. The editor invites you to publish articles on all aspects of theory, research and practice in the fields of sports, special needs individuals and health sciences free of charge in this journal.
• International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS) is an international scientific peer-reviewed journal, published Tri-quarterly in electronic format.
• The articles in this journal are published OPEN ACCESS (OA) exclusively in English
• Detailed information on preparation of the manuscript is described in the Instruction for Authors
• IJDSHS will be published in 3 issues (February, June and October) from 2023.
• Ethical Committee Approval in Research: "ETHICAL COMMITTEE APPROVAL” must have been obtained for all disciplines, this approval must be specified and documented in the article.
• "iThenticate" document is mandatory for article submission (Maximum15%).
• International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences is now index in SCOPUS as of January 2022
Editor-in-Chief: Assoc Prof. Nevzat DEMİRCİ
https://dergipark.org.tr/en/pub/ijdshs
IJDSHS açık erişim'e sahiptir ve aşağıdaki alanlarda araştırma ve makaleleri yayımlayacaktır:
* Halk Sağlığı
* Yaşlanma ve Sağlık
* Spor ve Sağlık Bilimleri
* Spor ve Sağlık
* Engellilerde Spor Eğitimi
* Engellilerde Beden Eğitimi Ve Spor
* Özel Eğitime Gereksimi Olan Bireyler
* Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon
* Fiziksel Aktivite
* Sağlık ve Fitnıs
* Engelli ve Sağlık
* Fizik Tedavi
* Egzersiz Fizyolojisi
* Herkes için spor
Dr. Nevzat DEMİRCİ
Editör
Dergi İletişim: ijdshs@gmail.com
Yazım Kuralları
Makalenizi bize göndermeyi seçtiğiniz için teşekkür ederiz. Bu talimatlar, makalenizin akran incelemesi, üretim ve yayın aşamalarında sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için gereken her şeye sahip olmamızı sağlayacaktır. Lütfen bunları okumak ve mümkün olduğunca yakından takip etmek için zaman ayırın, çünkü bunu yapmak makalenizin derginin gereksinimlerine uymasını sağlayacaktır.
Bu dergideki araştırma makalelerinin tümü, baş editör taramasından geçerek en az iki uzman hakem tarafından çift kör hakemliğe dayanan titiz bir hakemlik incelemesine tabi tutulacaktır. Nihai yayın kararı, baş editörlerin sorumluluğundadır. Akran değerlendirmesi sırasında nelerin olacağını öğrenmek ve yayın etik kurallarımızı okuyun.
Yazarlar "Telif Hakkı Formu"nu ıslak imzalı olarak göndermek zorundadır.
Yazarlar " Etik Kurul" Belgesini sisteme yüklemek zorundadır.
Yazarların makale gönderimi için "iThenticate ve Turnitin" belgesi zorunludur (Maksimum %15).
Makale Hazırlarken bu şablonu kullanabilirsiniz. Lütfen bu word belgesini sisteme yükleyin.
Uluslararası Engelliler Spor ve Sağlık Bilimleri Dergisi Yazım Kuralları ve örnek makale şablonuna erişmek için buraya tıklayın.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır. https://publicationethics.org/
Yayın Etiği Bildirgesi
Dergi, Yayın Etikleri Komitesi’nin (COPE) rehberliğindeki iyi yayın uygulamaları ilkelerine sıkı bir şekilde bağlıdır (http:// publicationethics.org/resources/quidelines) Makale başvurusunda bulunan yazar(lar);çalışmaların etik, hukuki ve bilimsel kurallara uygun olduğunu, daha önce yayımlanmamış ve başvuru sırasında başka bir yerde yayımlanmak için değerlendirme aşamasında olmadığını kabul ederler. Daha önce yayımlanmış tablo, şekil ve yazı makalede açıkça belirtilmeli ve yayın haklarını elinde tutanlardan izi alınmalıdır. Dergi, uygun etik kurul başvurularınının yapılmış olmasını, bilgilendirilmiş onamlarının alınmasını ve bunların makalede bildirilmesini zorunlu tutar. İnsan öğesini içeren tıbbi çalışmalarda, Helsinki Deklarasyonu ilkelerine sıkıca bağlıdır (http://www.wma.net/e/policy/pdf/17c.pdf). Yazarlar, laboratuar hayvanlarının kullanımında ve bakımında kurumsal ya da ulusal rehberlere uygun davrandıklarını bildirmek zorundadır.
Yazarların Sorumlulukları
Yazar sunulan makalesi ile ilgili verilerin ve bilgilerin doğruluğu ile ilgili sorumlu tutulması beklenmektedir. Yazarların araştırmalarının asıl orijinal çıktısını sunması ve veriyi temsil ederken ve tartışmayı belgeleyerek uygun ve alakalı bir atıf yapılması düşünülmelidir. Bir yazar, dergide birincil bir yayın için orijinal bir el yazması yaparken kendinden veya başkasından önceki herhangi bir araştırma verilerini tekrarlamamalıdır. Bildirilen çalışma kapsamı, etkileyen diğer yayınların uygun atıflarına dayanmalıdır. Herhangi bir makaleyi göndermeden önce, yazarlar derginin kapsamını kontrol etmeli ve herhangi bir sorgu olması durumunda, Editörlük ofisine başvurmalıdır.
Yazarlar, yazarlık kriterlerine kesinlikle uymalıdır. Listelenen tüm yazarlar, el yazmasında sunulan araştırmaya önemli katkılarda bulunmuş ve tüm iddialarını onaylamış olmalılar. Özgün bir araştırma makalesinin yazarı olarak düşünülmesi gereken herhangi bir kişi aşağıdaki yöntemlerden herhangi birine katkıda bulunması gerekir: araştırmanın tasarlanması, çalışmanın yürütülmesi ya da deneylerin gerçekleştirilmesi, verilerin analizinde yer alması. Araştırma çalışmalarının tamamlanmasına önemli katkı yapan herkesi dahil etmek zorunludur. Makaledeki bulguları veya araştırmaları yöneten mali veya kişisel menfaatlerin yanı sıra mali destek detayları ve kaynakları da açıkça ifade edilmelidir
Değerlendiricilerin Sorumlulukları
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.
Gizlilik İlkesi: Gözden geçirenler, atanan bir el yazması ile ilgili herhangi bir bilgiyi Editör'den izin almaksızın yabancılarla paylaşmamalı veya veriyi elden çıkarmamalıdır.
Yetkinlik İlkesi: Değerlendirmeyi alanında uzman bir kişi ile tamamlamanız gerekir. Yetkisiz yetkinliğe sahip atanmış gözlemci sorumlu hissetmelidir ve değerlendirme yapan kişinin ilgili alanda bir uzman olacağı varsayıldığı için incelemeyi reddedebilir.
Yapıcı Değerlendirme: İnceleyen kişi yorumların, çalışmaların olumlu yönlerini değerlendirmesi, olumsuz yönlerini yapıcı bir şekilde tanımlaması ve gerekli donanımı belirtmesi gerekir. Değerlendirme yapan bir kişi (Gözden Geçiren), editörlerin ve yazarların yorumlarının anlaşılması için yargısını açıkça ve yeterince açıklayıp desteklemelidir. İnceleyen kişi, daha önce bildirilen bir gözlem ya da argümanla alakalı bir atıf eşlik etmesini sağlamalı ve yinelenen yayının farkında olduğunda derhal editöre bilgi vermelidir. Gözden geçiren kişi, bir makaleye yorum yaparken her tür küfürlü dili kullanmamalıdır. Her bir makalenin değerlendirilmesi, atanan gözden geçiren tarafından önyargısız ve kişisel ilgi duymadan yapılmalıdır.
Çıkar Çatışmasının Açıklanması: Gözlemci mümkün olduğu ölçüde çıkar çatışmasını en aza indirmelidir. Böyle bir durumda, gözden geçiren, çıkar çatışmasını açıklayan editörü bilgilendirmelidir. Gözden geçirenler, inceleme yorumlarını belirtilen süre içinde ahlaki olarak sunmak ve varsa editör tarafından sorulan soruları yanıtlamak için yeterince aktif olmalılar.
Editör Kurulunun Sorumlulukları
International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:
Editörler, gerekirse yayınlanan makalenin bütünlüğünü korumakla, olabildiğince çabuk bir şekilde düzeltmeleri veya düzeltmeleri yayınlamakla yükümlüdür. Editör, yayıncı tarafından sağlanan politika kılavuzlarına uymalı ve bütünlük içinde verdiği sorumlulukları yerine getirmelidir. İnceleme süreci: Editörler, hakemlik inceleme sürecinin adalet, zamanlama, titizlik ve nezaketini izleme ve sağlama sorumluluğunu taşır. Makalede yer alan içerik veya yazar bilgilerinin okunaklı olmasını sağlamak. Bütün elyazmalarını derginin kapsamına girmeyecek şekilde değerlendirmek. Düzeltmeleri önermek, geri çekilme ile uğraşmak, ek veri vb. Konularla dergilerin iç bütünlüğünü korumak. Okuyucuların ilgisini çekecek en iyi makale ve araştırmaları yayınlamaya çalışmak.
Karar Verme: Karar verme işlemini, gözden geçiren veya editör kurulu üyeleri ile istişarede bulunma hakkına sahiptir.
Tarafsızlık: Editör ve editor kurulu el yazmalarını, ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, dini inanç, etnik köken, vatandaşlık ya da yazarların siyasi felsefelerine karşı herhangi bir önyargı koymadan entelektüel içeriği açısından değerlendirmelidir.
Gizlilik: Editör veya herhangi bir Editör kurul personeli, gönderilen bir el yazması ile ilgili herhangi bir bilgiyi, ilgili yazar, gözden geçirenler, diğer editoryal danışmanlar ve yayıncının dışındaki kişilere bilgi aktarmamalıdır.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.
IJDSHS ÜCRET POLİTİKASI
International Journal of Disabilities Sports and Health Sciences (IJDSHS) yazarlardan makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- makale başvuru ücreti 150 EURO almaktadır. (Ücret makalenin sisteme yüklenmesi ile birlikte eş zamanlı olarak mevcut kur satış üzerinden TL bazında hesaplanarak yatırılacaktır). Sorumlu yazar, gönderim sırasında ödemeyi düzenleyeceğini onaylamalıdır. Ücretin ödenmesi makalenin kabul edileceği anlamına gelmez. Hakem değerlendirme sonuçları olumlu olan makaleler etik kurallara uygun olarak kabul edilecektir. Diğer bir deyişle kabul kararı, makaleyi değerlendiren hakemlerin kararına bağlıdır.
Yükseköğretim Kurulu’nun 07.03.2019 tarihli Genel Kurulunda alınan karar ((https://www.uak.gov.tr/DuyuruBelgeleri/2022/yagmac%C4%B1-saibeli-dergiler-hk-duyuru-25012022. pdf ) gereği ücret peşin olarak alınmaktadır.
ÜAK’ın 07.03.2019 tarihli genel kurulunda alınan karar metni aşağıdaki gibidir;
Aşağıdaki dergiler doçentlik başvuru şartlarında (beyannamede) kullanılabilir;
• Makale başvuru sırasında -kabul/red şartına bağlı olmaksızın- ücret alan dergiler
• Abonelik usulü ile çalıştığı halde ilgili makaleyi açık erişim yapmak için ücret talep eden dergiler
• Makale basımı sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmeyen dergiler,
Yazarların makale gönderme aşamasında talep edilen hizmet bedelini ilgili hesaba yatırması ve dekontu makale ve yazar bilgileri ile birlikte ijdshs.editor@gmail.com adresine göndermesi gerekmektedir.
01.11.2023 tarihi itibariyle gönderilen tüm makaleler için makale işlem ücreti 150 EURO olarak güncellenmiştir.